Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Crocus laevigatus

 Ο κρόκος αυτός είναι από τους πιο κοινούς. Τον συναντάμε μέχρι την ορεινή ζώνη. Τα άνθη του είναι λευκά προς ελαφρά μωβ και στο εξωτερικό τους τα πέταλα φέρουν μωβ γραμμώσεις. Ευδοκιμεί σε πετρώδεις τοποθεσίες.

Ranunculus bullatus

Η Νεραγκούλα αυτή έχει φθινοπωρινή άνθιση. Ευδοκιμεί σε πετρώδεις περιοχές και σε φρυγανότοπους. Τα φύλλα της είναι συγκεντρωμένα στην βάση του φυτού, ο μίσχος του άνθους είναι τριχωτός, τα άνθη κίτρινα με 5 έως 12 πέταλα. Θα την συναντήσουμε κυρίως στην πεδινή και στην ημιορεινή ζώνη.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ricinus communis

Ρετσινολαδιά, Ριτσινολαδιά, Κουτσουνιά
Δένδρο που φτάνει και ξεπερνά τα 4 μέτρα σε ύψος. Φέρει φύλλα σε σχήμα παλάμης που έχουν από 5 μέχρι 9 οδοντωτούς λοβούς. Ταξιανθίες επάκριες ή μασχαλιαίες που στην βάση τους βρίσκονται τα αρσενικά άνθη και στην κορυφή τους τα θηλυκά. Την Ρετσινολαδιά συνήθως θα την συναντήσουμε στην πεδινή ζώνη. Η άνθηση της ξεκινάει τον Φεβρουάριο και κρατά μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη.


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Erica manipuliflora


Ρείκι
Πολυετής θάμνος που σε μέγεθος φτάνει το 1 μέτρο. Ανθίζει από τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Νοέμβριο. Τα άνθη του φέρονται σε μακριές ταξιανθίες, είναι ρόδινα και κρέμονται σαν καμπανούλες. Θα το συναντήσουμε σε πετρώδη εδάφη και γενικότερα σε φρυγανότοπους κυρίως στην ημιορείνη και ορεινή ζώνη. 

Salvia fruticosa

Φασκομηλιά, Αλιφασκιά
Είναι το φυτό που κατά τον Λιναίο ονομάστηκε Salvia triloba από τα χαρακτηριστικά τρίλοβα φύλλα της. Πολυετής θάμνος που ευδοκιμεί σε πετρώδη πλαγιές και γενικότερα σε φρυγανότοπους. Σε ύψος φτάνει το 1 μέτρο. Όπως και στην φασκομηλιά την μηλοφόρο (Salvia pomifera), έτσι και στην αλιφασκιά εμφανίζεται κηκίδιο εντόμου που μοιάζει με μικρό μήλο. Ανθίζει τους ανοιξιάτικους μήνες.

Narcissus serotinus

Νάρκισσοι, Μανουσάκια
Συνήθως λέγοντας Μανουσάκια αναφερόμαστε στον Νάρκισσο Narcissus tazetta. Ο Narcissus serotinus είναι φθινοπωρινής άνθισης. Θα δούμε τα άνθη του από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η άνθηση του προηγείται των φύλλων. Τα άνθη φέρονται σε πολύ λεπτούς ποδίσκους. Κάθε ποδίσκους φέρει το πολύ δύο άνθη. Η στεφάνη είναι κίτρινη προς πορτοκαλί. Ευδοκιμεί στην πεδινή και στις αρχές της ημιορεινής ζώνης. 

Bellis sylvestris

Άστρο
Αυτή η Bellis είναι η μοναδική μαργαρίτα με φθινοπωρινή άνθιση. Το ύψος του ποδίσκου φτάνει το πολύ τα 30 cm. Η άνθιση της ξεκινάει τον Οκτώβρη και κρατά μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Ευδοκιμεί στην πεδινή και στην ημιορεινή ζώνη. Τα συγκεκριμένα φυτά τα φωτογραφίσαμε σε πετρώδη τοποθεσία.

Salvia verbenaca




Το φυτό αυτό το έχουμε συναντήσει με τις κοινές ονομασίες Γοργογιάννης και Ιεροβότανο όπως ακριβώς και το Verbena officinalis. Βιβλιογραφικά το βρήκαμε και ως άγριος βασιλικός (Αγριολούλουδα της Ελλάδας). Αν και η άνθιση του ξεκινάει από τα τέλη Μαρτίου και κρατά ως τα μέσα Οκτωβρίου, το φωτογραφίσαμε ανθισμένο στο Βουλισμένο Αλώνι (δυτικά του Ηρακλείου), το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τα άνθη του φυτού ήταν έντονα μπλε σε πολλές περιπτώσεις όμως μώβίζουν. Το Salvia verbenaca ευδοκιμεί σε πετρώδη εδάφη μέχρι την ορεινή ζώνη. Σε ύψος θα φτάσει το πολύ τα 80 cm. Είναι φυτό με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Απελευθέρωση Ορνέων στο Όρος Γιούχτα (Νοέμβριος 2011)

Η εμπειρία μου στην φωτογράφιση πτηνών είναι περιορισμένη και ο εξοπλισμός μου ακατάλληλος. Παρ' όλα αυτά, έτυχε να βρεθώ στην απελευθέρωση άγριων πτηνών στον Γιούχτα στις 6/11/2011. Το σκηνικό ήταν πολύ καλά οργανωμένο και η πρωτοβουλία άψογη. Μπράβο σε όλους που συμμετείχαν. Σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από τους επιβλητικούς Gyps fulvus.
Καλό Ταξίδι...






Mandragora autumnalis

Μανδραγόρας
Φυτό με πολύ μεγάλα φύλλα που φύονται κατευθείαν από τις ρίζες. Οι ρίζα του έχει μορφή ανθρώπου. Φύεται στην πεδινή και την ημιορεινή ζώνη, σε βραχώδη εδάφη. Είναι φυτό δηλητηριώδης. Η άνθηση του ξεκινάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.