Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Oxalys pes-caprae


Οξαλίδα, ξινήθρα, ξινήδα
Πρόκειται για βολβώδες φυτό που σε ύψος θα φτάσει τα 40 cm, με κίτρινα φωτεινά μεγάλα άνθη. Φύεται στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη κατά κύριο λόγο. Είναι χειμερινό είδος και η άνθιση του ξεκινά από τον Ιανουάριο και κρατά ως τον Ιούνιο. Δεν είναι αυτοφυές φυτό, στον Ελλαδικό χώρο έχει εισαχθεί πριν 200 περίπου χρόνια. Παρόλα αυτά αποτελεί ένα από τα πιο εξαπλωμένα είδη. 

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Euphorbia helioscopia

Γαλόχορτο
Είναι ετήσιο φυτό που ζει στην πεδινή ζώνη και κυρίως μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα τα 40 cm. Στην κορυφή των βλαστών εμφανίζονται σκιάδια με ακτίνες και από εκεί κει έπειτα βράκια φύλλα όμοια με τα φύλλα του φυτού και πρασινωπά προς κιτρινωπά άνθη. Θα το βρούμε ανθισμένο από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούνιο.

Prasium majus

Λαγουδόχορτο
Πολυετής θάμνος με ξυλώδη βλαστούς, φύλλα καρδιόσχημα με οδοντωτά άκρα και άνθη λευκά που φέρονται πάντα σε ζεύγη, με σχήμα χαρακτηριστικό της οικογένειας των Χειλανθών. Θα το βρούμε να φυτρώνει σε δέτες και βραχώδη τοποθεσίες στα χαμηλά κυρίως υψόμετρα. Ανθίζει από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Είναι αρωματικό φυτό και χρησιμοποιείται ως βρώσιμο στα τσιγαριστά (τσιτσιριστά) χόρτα για πίτες.


Thymelaea hirsuta

Φινικαλιά
Πολυετείς αειθαλείς θάμνος, που φύεται στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη. Σε ύψος δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Χαρακτηρίζεται ως πολύκλαδος, οι βλαστοί του φέρουν πολύ πυκνό χνούδι και τα φύλλα του είναι πολύ μικρά λογχοειδή και επικαλύπτονται. Τα άνθη του είναι κίτρινα προς λευκοκίτρινα και εμφανίζονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ευδοκιμεί σε πετρώδη τοποθεσίες.

Sonchus oleraceus

Ζωχός ο κοινός
Είναι ετήσιο φυτό που ευδοκιμεί από τα χαμηλά υψόμετρα. Φυτρώνει σε χειμερινές καλλιέργειες λαχανικών και σε δενδρώνες, σε άκρες δρόμων και χαντάκια. Πολλές φορές αν το έδαφος είναι υγρό, βλαστάνει όλο τον χρόνο. ο βλαστός του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο διακλαδίζεται όμως μόνο στην κορυφή. Τα άνθη του φέρονται σε ταξιανθία κεφάλιο και είναι ανοιχτόχρωμα κίτρινα προς λευκοκίτρινα. Πρόκειται για βρώσιμο φυτό που χρησιμοποιείται βραστό στις σαλάτες, συχνά με άλλα χόρτα.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Anemone coronaria

Ανεμώνη
Η συγκεκριμένη ανεμώνη ανήκει στην ποικιλία cyanea. Έχει άνθος μωβ, μεγάλο και εποχή άνθισης από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τον Μάιο. Συνήθως φέρει 5 πέταλα των οποίων οι άκρες σχηματικά ποικίλουν. Ευδοκιμεί από το τέλος της πεδινής ζώνης μέχρι και την ορεινή. Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 30 cm. Στην A. coronaria τα βρακτειόμορφα φύλλα του ανθικού άξονα είναι πολυσχιδή, παρόμοια με τα φύλλα τις βάσης.

Umbilicus rupestris

 Κοτυλήδα, κοτύλα, χελωνοβότανο
Πολυετές παχύφυτο που ευδοκιμεί στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη. Τα φύλλα του είναι νεφροειδή, ελαφρώς οδοντωτά στις άκρες και δημιουργούν έναν "ομφαλό" στο σημείο του μίσχου. Το φυτό ανθίζει από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο, το βρήκαμε όμως ανθισμένο από τα τέλη Ιανουαρίου. Βασικό του ενδιαίτημα οι κάθετοι βράχοι, το συναντάμε όμως και σε τοίχους οι παλιά ερείπια.


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Iris cretensis

Ίριδα η Κρητική
Πολυετές φυτό, ενδημικό της Κρήτης. Σε ύψος φτάνει τα 20 cm, πρόκειται όμως για μία από τις ομορφότερες ίριδες. Τα άνθη μωβ με λευκά και κίτρινα σχέδια. Τα φύλλα του φυτού είναι γραμμωτά. Θα την βρούμε να ανθίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές του Ιούνη. Ευδοκιμεί μέχρι και το τέλος της ορεινής ζώνης και προτιμά τα πετρώδη εδάφη και τους φρυγανότοπους. 


Anemone hortensis ssp. heldreichii

Ανεμώνη η κυπαία
Πρόκειται για το υποείδος Χελντράιχ που ενδημεί στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Την ανεμώνη αυτήν θα την βρούμε ανθισμένη από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι της αρχές του Μάη, σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα. Τα άνθη της είναι λευκά, πολλές φορές και ρόδινα. Τα φύλλα βρίσκονται στην βάση ενώ ο βλαστός φέρει ένα άνθος που περιβάλλεται από τρία βρακτιόμορφα φύλλα ή πολλές φορές ένα ακέραιο. Στην βάση τα φύλλα είναι παλαμοειδή και έντονα οδοντωτά. Η ανθήρες είναι μωβ. Την ανεμώνη αυτήν θα την συναντήσουμε σε πετρώδη τοποθεσίες και σε φρυγανότοπους.


Helichrysum stoechas

Πρόκειται για πολυετή θάμνο που εμφανίζεται από τα πεδινά υψόμετρα, μέχρι και την ορεινή ζώνη. Το φύλλωμα και οι βλαστοί του καλύπτονται από γκρίζο χνούδι. Το φυτό ευδοκιμεί σε φρυγανότοπους και πετρώδη τοποθεσίες. Δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε ύψος. Τα άνθη του φέρονται σε κεφαλωτές ταξιανθίες  ενώ η περίοδος άνθησης του ξεκινά από τον Μάρτιο και κρατά ως και τον Αύγουστο. Το συγκεκριμένο φυτό το φωτογραφίσαμε σε υψόμετρο γύρω στα 120 μέτρα λίγο έξω από το Ηράκλειο. 


Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Teucrium capitatum

Αντωνοίδα, στομαχοβότανο, ασπρόχορτο λαγοκοιμηθιά
Έντονα αρωματικός, πολυετής θάμνος. Φύεται στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη. Το φωτογραφίσαμε νοτιοδυτικά του Γιούχτα σε πεδινό υψόμετρο, το συναντήσαμε όμως και μέχρι τα 750 μέτρα. Έχει ένα χαρακτηριστικό σταχτοπράσινο χρώμα που θυμίζει λεβάντα. Σε ύψος δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα και θυμίζει θαμνώδης πόα. Φημίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα το capitatum είναι υποείδος του είδους polium, δηλαδή το φυτό είναι το T. polium L. ssp.capitatum Arcang. Βιβλιογραφικά βρήκαμε ότι το κοινό όνομα Παναγιόχορτο αναφέρεται στο T. polium L. το οποίο δεν απαντάται στην Κρήτη, πολλοί όμως εδώ λέγοντας Παναγιόχορτο αναφέρονται στο υποείδος capitatum.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Arisarum vulgare

Λυχναράκι
Είναι πολυετές φυτό, που φύεται μέχρι και την ημιορεινή ζώνη συνήθως σε πετρώδη σημεία. Στην Κρήτη το συναντήσαμε να ανθίζει αργά το Νοέμβρη, αν όμως το φθινόπωρο δεν είναι ξηρό η άνθηση του A. vulgare ξεκινάει από τα μέσα Οκτωβρίου και κρατάει μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Το φυτό φέρει την χαρακτηριστική σπάθη των Araceae με τον σπάδικα στο εσωτερικό της. Η σπάθη εδώ είναι κυλινδρική, σωληνοειδής και ανοίγει μονάχα στο ανώτατο τμήμα της. Έχει χρώμα κίτρινο προς πράσινο με κοκκινωπές ή μώβ ραβδώσεις κατά μήκος. Στο ανώτερο τμήμα, το χείλος στρέφεται προς πλάι. Από εκεί προεξέχει ο σπάδικας. Τα φύλλα του φυτού έχουν σχήμα καρδιάς και μακρύ μίσχο.