Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Crocus oreocreticus

Κρόκος των Κρητικών Ορέων
Ενδημικός κρόκος της Κρήτης που φύεται στην ορεινή ζώνη. Τον συναντήσαμε από τα 970 μέτρα υψόμετρο και πάνω, στο Λιβάδι Κρουσώνα (Όρος Ίδη). Το ύψος του φυτού φτάνει ως τα 15 εκατοστά. Το βρίσκουμε ανθισμένο από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβρη. Έχει άνθη μωβ προς σκούρα μωβ, και ακόμα περισσότερο σκούρες διακρίνονται οι νευρώσεις. Οι ανθήρες είναι κίτρινοι και τα στίγματα μακρύτερα και πορτοκαλί. Θα μπορούσε εύκολα να μπερδευτεί με τον Crocus cartwrightianus, όμως ο τελευταίος έχει πολύ μακρύτερα στίγματα που εκτείνονται εκτός του περιανθίου, έχει πιο ανοιχτή μωβ απόχρωση και των συναντάμε στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη ενώ δεν φύεται στα ορεινά. Τέλος ο Crocus oreocreticus απουσιάζει από τα Λευκά Όρη.



Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Echium angustifolium

Έχιο το στενόφυλλο
Μικρό θαμνωτό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά. Βιβλιογραφικά βρήκαμε ότι η άνθηση του ξεκινάει από αρχές Απριλίου και κρατά ως τα τέλη Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά το φωτογραφίσαμε ανθισμένο τέλη Νοεμβρίου σε υψόμετρο 110 μέτρα περίπου, βόρεια του νομού Ηρακλείου. Γενικά φύεται σε χαμηλά υψόμετρα και προτιμά τις βραχώδεις θέσεις. Από τα κόκκινα του άνθη προεξέχουν τέσσερις στήμονες. τα φύλλα του είναι στενά και γενικότερα το φυτό είναι τριχωτό.

Calendula arvensis

Καλεντούλα, Μοσκαρδίνι, Νεκρολούλουδο, Πετεινόχορτο
Ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 15 με 30 εκατοστά. Έχει μακρά ανθοφορία, συνήθως από αρχές Μαρτίου έως και τον Νοέμβριο, το συναντήσαμε όμως ανθισμένο αρχές Δεκεμβρίου βόρεια του νομού Ηρακλείου. Ευδοκιμεί σε χαμηλά υψόμετρα. Τα άνθη του ανοίγουν κατά την διάρκεια της ηλιοφάνειας και κλείνουν μετά την δύση του ήλιου. Είναι φυτό φαρμακευτικό. Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό Calendae που θα πει ημερολόγιο (πιθανότατα λόγω της μακράς ανθοφορικής περιόδου).