Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Nicotiana glauca

Θαμνώδες φυτό που ευδοκιμεί στην πεδινή ζώνη. Φτάνει τα 3 με 4 μέτρα σε ύψος και ανθίζει από τον Φεβρουάριο ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Vitex agnus-castus

Λυγαριά
Πολυετής θάμνος, αρωματικός. Το φυτό ευδοκιμεί στην πεδινή ζώνη και ανθίζει από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι βλαστοί του είναι πολύ ανθεκτικοί και λυγίζουν εύκολα χωρίς να σπάνε. Το συναντάμε πολύ συχνά σε φαράγγια. Τα άνθη του είναι μπλέ-μώβ, ρόδινα ή λευκά. Τα φυτά που φωτογραφίσαμε τα συναντήσαμε στο φαράγγι του Αγ. Αντωνίου στο Βόρειο Ηράκλειο.



Euphorbia characias

Φλώμος
Πολυετές φυτό που φύεται έως και την ημιορεινή ζώνη. Ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι των Απρίλιο και φυτρώνει σε βραχώδεις περιοχές. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, η βάση τους ξυλοποιείται και τα κατώτερα  φύλλα πέφτουν.


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Rubus sanctus



Βάτος, Βατομουριά
Πολυετές φυτό που το φύεται σε φράχτες, πρανή, σε άκρες δρόμων, και σε ρέματα. Ευδοκιμεί σε χαμηλά υψόμετρα. Η άνθιση του ξεκινάει τον Μάιο και κρατάει μέχρι τον Οκτώβριο. Οι καρποί του φυτού ωριμάζουν το φθινόπωρο όταν πια από κόκκινο χρώμα έχουν γίνει μαύροι γυαλιστεροί.


Centranthus rubber

Ανάλατος, της Παναγιάς το δάκρυ
Βιβλιογραφικά το συναντήσαμε και σαν η κόκκινη βαλεριάνα. Φύεται μέχρι την ημιορεινή ζώνη, σε βραχώδεις περιοχές και σε πρανή. Η άνθιση του ξεκινάει τον Απρίλιο και κρατάει μέχρι τον Αύγουστο. Το βρήκαμε όμως ανθισμένο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Smilax aspera

Αρκουδόβατος, Σμίλαξ, Ακρέβατος
Αναρριχώμενο φυτό, με φύλλα σε σχήμα βέλους ή καρδιάς. Το φυτό είναι δίοικο και οι καρποί στο θηλυκό είναι κόκκινες ράγες. Το συναντάμε κυρίως στην πεδινή ζώνη. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.

Cymbalaria muralis


Κυμβαλάρια
Πολυετές φυτό που ζει κυρίως σε τοίχους και βράχους. Το συναντήσαμε στο χωριό Πυργού Ηρακλείου.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Scilla autumnalis

Σκίλλα η νάνα (Φθινοπωρινή)
Πολυετές, βολβόριζο φυτό που φύεται στην πεδινή και ημιορεινή ζώνη. Ανθίζει τους φθινοπωρινούς μήνες.  Άνθη ρόδινα ή μώβ απόχρωσης με σκουρόχρωμους ανθήρες. Η άνθηση προηγείται της ανάπτυξης των φύλλων. Το φυτό φτάνει το πολύ τα 20 με 30 εκατοστά σε ύψος.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Cyclamen graecum

Κυκλάμινο το Ελληνικό
Έχει φύλλα καρδιοειδή που η κάτω τους επιφάνεια είναι κοκκινωπή. Η άνθιση του πολλές φορές ξεκινάει από τον Αύγουστο, αλλά κυριαρχεί τους φθινοπωρινούς μήνες. Φύεται από τα χαμηλά υψόμετρα και σε όλη την ημιορεινή ζώνη. Βιότοπος του είναι οι πετρώδεις τοποθεσίες.


Colchicum pusillum

"και κανείς δεν κατάφερε από τόσον χειμώνα
 κι από τόσους βοριάδες, μ’ ακούς;
 Νά τινάξει λουλούδι, μόνο εμείς, μ’ ακούς;"

Κολχικό μικροφυές
Φυτό που φτάνει τα 10 εκατοστά. Τα πρώτα φύλλα εμφανίζονται μαζί με τα άνθη του. Το συναντήσαμε σε πετρώδης περιοχή στο τέλος της ημιορεινής ζώνης. Ανθίζει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Sternbergia lutea

Λίγο πιο κάτω από την αρχή της ορεινής ζώνης συναντήσαμε αυτήν την Αμαρυλίδα. Ένα κίτρινο κρινάκι που αντιθέτως από το γένος sicula, πρώτα βλαστάνουν τα φύλλα και στην συνέχεια εμφανίζεται ο ανθικός άξονας.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Sternbergia sicula

Βιβλιογραφικά το φυτό έχω βρει να το αναφέρουν σαν Κίτρινη Στερνμπέργια. Το συγκεκριμένο όμως αναφέρεται στην Sternbergia lutea. Είναι εντελώς παρόμοια φυτά, με την διαφορά ότι το γένος sicula είναι μικρότερο φυτό και η άνθιση του προηγείται της ανάπτυξης των φύλλων. Το συγκεκριμένο φωτογραφήθηκε στα 802 μέτρα υψόμετρο στην κορφή του Στρούμπουλα.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Χρυσόχορτο, Ασπλήνιο, Σκορπίδι

Asplenium ceterach
Το Ασπλήνιο θα το συναντήσουμε σε σχισμές βράχων και πάνω σε ηλιόλουστους τοίχους. Το συγκεκριμένο το φωτογραφίσαμε σε υψόμετρο 402 μέτρων έξω από το χωριό του Αγ. Μύρωνα. Το καλοκαίρι τα φύλλα του συστρέφονται, ενώ αντέχουν το κρύο του χειμώνα. 

Verbena officinalis


Σταυροβότανο, Ιεροβότανο, Γοργογιάννης
"Εγώ 'μαι χόρτο του Θεού με λένε Γοργογιάννη,
 κι όποιος με βράσει και με πιει όπου πονεί θα γιάνει"

Πολυετές φυτό, με άνθη σε στάχεις, που ελαφρά μωβίζουν. Φύεται μέχρι την ορεινή ζώνη. Κατά την Αρχαιότητα το θεωρούσαν ιερό βότανο. Δρα ως αντιπυρετικό, τονωτικό των νεύρων, διεγερτικό για το συκώτι και λέγετε πως καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα. Το φωτογραφίσαμε στον περίγυρο ενός λιβαδιού, λίγο έξω από το Ηράκλειο σε υψόμετρο γύρω στα 200 μ.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πικραγγουριά

Ecballium elaterium
Ποώδη φυτό με οδοντωτά φύλλα που στην κάτω τους επιφάνεια φέρουν τρίχες. Μονόοικο και δικλινές, φέρει τα αρσενικά άνθη σε ταξιανθία (βότρυ) και τα θηλυκά μεμονωμένα. Ο καρπός είναι σαρκώδης ωοειδές. Το συναντήσαμε σε άκρες δρόμων. 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αγριάδα


Cynodon dactylon
Πολυετές φυτό που ευδοκιμεί από αμμώδη έως αργιλώδη εδάφη. Ένα απο τα σοβαρότερα ζιζάνια για τις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Προτιμάει θερμά και υγρά κλίματα, έχει όμως πάρα πολύ μεγάλη αντοχή στην παρατεταμένη ξηρασία. Εμφανίζεται από την άνοιξη και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Ο πολλαπλασιασμός του γίνετε κυρίως με υπόγειους και υπέργειους βλαστούς (ριζώματα και στόλωνες).