Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αναγαλλίδα

Anagallis arvensis
Ετήσιο φυτό ποώδη, με βαθύ πράσινα φύλλα και άνθη μπλε, ρόδινα ή κόκκινα. Το συναντάμε μέχρι την ορεινή ζώνη. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον Ιούνιο.


Μαχαιρίδα

Gladiolus italicus
Τις μαχαιρίδες τις συναντάμε συχνά σε καλλιεργούμενα χωράφια. Είναι βολβώδες φυτό που ο βλαστός του μπορεί να φτάσει το 1μ. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Ιουλίου.

Έβενος ο Κρητικός, Αρχοντόξυλο, Αλιματσά

Ebenus cretica
Έχει ακόμα πολλές κοινές ονομασίες. Πολυετής θάμνος με τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα που καλύπτονται από ασημί χνούδι. Το συναντάμε συχνά σε πλαγιές και πρανή. Ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Λαβατέρα η βρυωνιόφυλλη, Βρυωνιόφυλλη δενδρομολόχα


Lavatera bryoniifolia
Πολύκλαδο φυτό το φωτογραφήσαμε στον κόλπο του Κισσάμου στο πλάι ενός δρόμου.

Ασκελετούρα, Σκυλοκρεμμύδα, Κρομμύδα

Urginea maritima
Πολυετές φυτό με πολύ ογκώδη βολβό. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα φύλλα που παρουσιάζονται νωρίτερα κατά την άνθιση έχουν ξεραθεί. Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν φωτογραφηθεί σε 480μ υψόμετρο στον Γιούχτα. Το ανθικό στέλεχος έχει κοκκινωπή απόχρωση, ενώ μπορεί να φτάνει και να ξεπερνά το 1μ. Φυτό άμεσα συσχετισμένο με λαϊκές παραδόσεις που λένε πως φέρνει υγεία και καλή τύχη. Την πρωτοχρονιά την κρεμάνε στις εισόδους των σπιτιών.


Παλλενίς η αγκαθωτή

Pallenis spinosa
Φυτό διετές με βλαστό έντονα διακλαδισμένο και χνουδωτό. Ανθίζει από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου. Το φωτογραφίσαμε στο περίγυρο ελαιώνα γύρω στα 180m υψόμετρο.

Άγχουσα η γαλάζια

Anchusa azurea
Το συναντάμε σε άκρες δρόμων σε χαμηλά υψόμετρα. Είναι χαμηλό φυτό με έντονα διακλαδισμένο βλαστό και χνουδωτό. Άνθη μπλε που εμφανίζονται την άνοιξη.

Σανταλίδα, Άσπαγος

Tetragonolobus purpureus
Φυτό ετήσιο που μπορεί να φτάσει τα 40 εκ. (έρπων). Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Το συναντάμε σε πεδινά μέρη και έως ημιορεινά. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, τα άνθη του κόκκινα πορφυρά εμφανίζονται από Φεβρουάριο ως Απρίλη. Τα φύλλα του είναι τρίλοβα και χνουδωτά.

Πλευριτόξυλο, Φινοκαλίδια, Παρασειρίτια

Osyris alba
Θάμνος που φτάνει το 1 μέτρο ύψος. Το συναντάμε στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη. Το συγκεκριμένο το φωτογραφίσαμε στον Γιούχτα στα 550m υψόμετρο. Ο καρπός του είναι δρύπη κόκκινου χρώματος και ωριμάζει το Φθινόπωρο.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Λιοστρόφια

Chrozophora tinctoria
 Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά. Το συναντήσαμε παραθαλάσσια στο κόλπο του Κισσάμου.

Euphorbia paralias

Euphorbia paralias
 Το φωτογραφίσαμε με το φως της δύσης στα Φαλάσαρνα πάνω στην άμμο. Γενικότερα τα είδη του γένους Euphorbia έχουν την κοινή ονομασία Γαλατσίδες.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κουμαριά

Arbutus unedo
Μικρό αειθαλές δέντρο που φτάνει ως τα 3 μέτρα ύψος. Το συναντήσαμε στην δυτική Κρήτη σε μεσαία υψόμετρα.

Κρίνος της θάλασσας

Pancratium maritimum
Πολυετές φυτό που ζει παραθαλάσσια σε αμμουδιές.


Καλιά

Salsola kali
Το συναντήσαμε παραθαλάσσια σε αμμώδη εδάφη.

Κρίταμο

Crithmum maritimum
Πολυέτες φυτό που ζει παραθαλάσσια σε αμμώδη ή βραχώδη εδάφη.


Κολλιτσίδα

Xanthium brasilicum
Φυτό ετήσιο με πολλές διακλαδώσεις που φτάνει το 1 μέτρο       ύψος. Το συναντήσαμε σε άκρες δρόμων και σε όχθες ρυακιών σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.